Ditt syn

headlines_seeing2_no

Som informasjonskanal er øynene dine meget avanserte. Tenk bare på hvor mange ulike inntrykk du får nå bare ved at du sitter og leser denne teksten på skjermen!

illu_seeing_noHvordan fungerer synet ditt?
Alle synsinntrykk oppstår gjennom lysstråler fra dine omgivelser som øyet tar inn gjennom pupillen. Lyset brytes gjennom hornhinnen og går inn i øyet gjennom linsen. Lysstrålene når senere frem til netthinnen, der et klart bilde dannes. Allerede på netthinnen bearbeides og filtreres bildene, før de sendes videre til synssenteret i hjernen for full bearbeidelse og tolkning.

Netthinnen består av to typer synsceller: tapper og staver. Tappene er konsentrert til “den gule flekken” – en liten grop på netthinnen – og gjør at du ser skarpt og skiller farger fra hverandre. Stavene ligger utenfor dette området og gjør at du blant annet kan se i mørket.

Hvordan jobber øyet ditt?
Øyet består av en rekke fine muskler, som gjør deg i stand til å raskt bevege blikket fra ulike objekter på ulike avstander. Hvis du har et normalt syn justerer øyet seg slik at lysstrålene alltid er fokusert på netthinnen. Dermed ser du klart både på korte og lange avstander. Dersom dette ikke fungerer normalt, har du et synsproblem av en eller annen form.

De vanligste synsfeilene er nærsynthet (myopi), langsynthet (hypermetropi), presbyopi og skjev hornhinne (astigmatisme).

Vil du vite mer om hvordan øyet fungerer og om ditt spesifikke syn? Nøl ikke med å kontakte din optiker!